Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (2023)

Σφοδρές βροχοπτώσεις με μεγάλη ραγδαιότητα στην Αττική από το πρωί της Πέμπτης. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Μηνύματα του 112 σε πολλές περιοχές της χώρας για τα ακραία φαινόμενα που θα συνεχιστούν. LIVE η πορεία της κακοκαιρίας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν την Αττική από το πρωί της Τετάρτης (26/1) με την κακοκαιρία να σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, σε διάστημα μίας ώρας έπεσε το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική γεγονός που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

«Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό, όπως σας είχα ενημερώσει και προετοιμάσει από τα δελτία του MEGA εδώ και μέρες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι' αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά "χτυπήθηκε" το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες», έγραψε στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος.

Καιρός: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική - Έκλεισαν τα σχολεία

Φωτορεπορτάζ/Βίντεο: Χάρης Γκίκας

Από το πρωί της Πέμπτης (26/1) η Αττική έχε μπει στο «μάτι» της κακοκαιρίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει το λεκανοπέδιο, με τη βροχόπτωση να είναι συνεχής και κατά τόπους ιδιαίτερα έντονη.

Μάλιστα, σε αρκετά σημεία της Αττικής έπεσε και χαλάζι. Όπως ήταν αναμενόμενο, από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και σημαντικά προβλήματα στους δρόμους, με την κίνηση να είναι αυξημένη.

PHOTO GALLERY

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (1)

Photo 1/2

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (2)

Photo 2/2

Προβλήματα στους δρόμους και εγκλωβισμένα οχήματα

Το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν διακοπές κυκλοφορίας λόγω των ακραίων φαινομένων στην οδό Πειραιάς στη διασταύρωση με την Πέτρου Ράλλη, στην έξοδο Λαχανά επί της Λεωφόρου Κηφισού και στη Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κυκλοφορία σταδιακά αποκαταστάθηκε, αν και στους πολίτες έχει γίνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ενδεικτική των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την κακοκαιρία, ήταν η εικόνα στο Μαρούσι, στην οδό Σπύρου Λούη μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κύρια είσοδο του ΟΑΚΑ. Εκεί, αρκετά οχήματα εγκλωβίστηκαν από τα νερά κάτω από τη γέφυρα που οδηγεί στη λεωφόρο Κηφισίας.

PHOTO GALLERY

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (3)

Photo 1/3

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (4)

Photo 2/3

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αττική – Προειδοποίηση για συνέχεια των φαινομένων (5)

Photo 3/3

Τα ακινητοποιημένα οχήματα, απομακρύνθηκαν με τη συμβολή της Τροχαίας και η κυκλοφορία σταδιακά αποκαταστάθηκε και σε αυτό το σημείο της Αττικής στην οποία, όμως, είναι σε ισχύ ο συναγερμός.

Μήνυμα από το 112 σε Αττική και Εύβοια

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αττικής έτσι ώστε να δώσουν προσοχή. Τα ακραία φαινόμενα αναμένεται να κορυφωθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, για αυτό και υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

?Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Αττική @perattikis

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/rhGuJbyuPh pic.twitter.com/UvaFYvZ290

— 112 Greece (@112Greece) January 26, 2023

Αντίστοιχο μήνυμα από το 112 έφτασε και στους κατοίκους άλλων περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, όπως στην Εύβοια όπου κι εκεί σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης. Έντονη βροχόπτωση, αλλά και χαλαζόπτωση σε πολλά σημεία του νησιού, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

?Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Εύβοια

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) January 26, 2023

Προειδοποίηση σε Σποράδες, Μαγνησία και Κέρκυρα

Η κακοκαιρία συνεχίζεται, ωστόσο, και σε άλλες περιοχές πέρα από τη Στερεά Ελλάδα. Το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1), μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των Σποράδων και της Μαγνησίας.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

? Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Μαγνησία & #Σποράδες

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) January 26, 2023

Αντίστοιχο μήνυμα, στάλθηκε και στους κατοίκους της Κέρκυρας, η οποία στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας την Τετάρτη ήταν εκτός των επικίνδυνων περιοχών, όμως τώρα τέθηκε σε επιφυλακή.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

? Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Κέρκυρα

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) January 26, 2023

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Στην Αττική, με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το υπόλοιπο της ημέρας τα σχολεία ή να παραταθεί το σχόλασμα, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μαθητές από την κακοκαιρία. «Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

«Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια τους», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ενώ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Για σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.

Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία, από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω), στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω), στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω), από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Αύριο Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Καιρός: Επί ποδός Αστυνομία και Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας: Δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου σε όλη την Αττική

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί, με δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που παρακάλεσε από νωρίς το πρωί στην Αττική, η ισχυρή και εκτεταμένη βροχόπτωση της πρώτης έντονης κακοκαιρίας της φετινής χειμερινής περιόδου.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε από νωρίς σύσκεψη με δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την επικρατούσα λόγω της κακοκαιρίας κατάσταση. Με γνώμονα την προστασία των μαθητών και των γονιών - συνοδών τους και των εκπαιδευτικών, άμεσα αποφασίστηκε το κλείσιμο των απογευματινών και βραδινών σχολείων όλων των βαθμίδων για σήμερα. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια όλων.

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης: «Όλη η δύναμη της Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα βρίσκεται διάσπαρτο σε σημεία υψηλού κινδύνου όλης της Περιφέρειας Αττικής και σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από κινδύνους λόγω των ισχυρών και επαναλαμβανόμενων καταιγίδων». Συγκεκριμένα και κατά τις μεσημβρινές ώρες υπήρχαν στους δρόμους 32 μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, 25 φορτηγά και 12 αντλητικά τα οποία θα παραμείνουν καθ΄ όλη της διάρκεια της κακοκαιρίας.

Οπωσδήποτε θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη για να γίνει επανεξέταση της κατάσταση κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχολική κοινότητα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ανάλογα με τις νεότερες προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την κακοκαιρία, η οποία από τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να αποχωρήσει αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δήμαρχοι διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ ζήτησαν ορισμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών προβλημάτων ή παρεμποδίσεις διαβάσεων λόγω κατάρρευσης δένδρων που θα προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Ήδη με τη συμβολή της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής αντιμετωπίστηκαν ορισμένα μικρής έκτασης πλημμυρικά συμβάντα και απεγκλωβισμοί οχημάτων και οδηγών σε σημεία επί της Κηφισιάς (και Σπ. Λούη), της Πειραιώς (και Π. Ράλλη και Χαμοστέρνας), της Νέας Παραλλιακής, στον Ασπρόπυργο, στη Βουλιαγμένης (από το ρέμα, στο ύψος Βούλας).

Σχετικές ειδήσεις

  • Καιρός: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
  • Καιρός: Μήνυμα 112 σε Μαγνησία, Σποράδες και Κέρκυρα
  • Κακοκαιρία: Στο επίκεντρο η Αττική, έκλεισαν τα σχολεία - Μηνύματα του 112 στη μισή Ελλάδα
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated: 03/14/2023

Views: 6382

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.